Velikokrat vidimo, da nekaterim ljudem postanejo roke »prekratke«. Ko bi radi nekaj prebrali v časopisu, knjigi ali telefonu, te oddaljujejo od oči, saj z oddaljevanjem vidijo bolje, dokler na neki točki roke ne postanejo prekratke. To pomeni, da dobro vidijo na daleč, od blizu pa ne.

Daljnovidnost je stanje očesa, ko se svetloba fokusira za mrežnico, namesto nanjo. To povzroči, da predmete, ki so blizu, vidimo zamegljeno, medtem ko oddaljene predmete vidimo normalno. Če se stanje poslabša, se lahko zameglijo tudi predmeti v daljavi. Simptomi, ki se pojavijo pri daljnovidnosti so glavoboli in naprezanje oči. Daljnovidnost se lahko v otroštvu pojavlja v kombinaciji s škiljenjem in slabovidnostjo. Daljnovidnost običajno odkrijemo, ko se otrok pritožuje zaradi utrujenosti oči. Ljudje z zmerno ali hujšo daljnovidnostjo imajo stalno zamegljen vid in neprestano naprezajo oči.

Hiperopija

Kako poteka zdravljenje?

Oftalmolog ali optometrist vam predpiše ustrezno dioptrijo za kontaktne leče ali očala s konveksnimi stekli. Ta svetlobo lomijo ostreje in jih usmerjajo na mrežnico. Če boste očala ali leče nosili prvič, boste potrebovali nekaj časa, da se nanje navadite, sicer pa daljnovidnost ne bo imela posebnega negativnega vpliva na vaš vsakdanjik.